Blog  /   Sticla dubla la focarele de semineu – cand ai nevoie de aceasta solutie?
30 iunie 2023

Sticla dubla la focarele de semineu – cand ai nevoie de aceasta solutie?

Sticla dubla la focarele de semineu a aparut ca si răspuns la standardele actuale din domeniul construcțiilor. Datorita noilor solutii de izolare termica, nevoile energetice ale locuintelor sunt mai mici decat inainte. Astfel producatorii si-au indreptat eforturile de a dezvolta focare care dezvolta o putere mai mica,  si care permit o incalzire mai lenta a locuintei.

 

Sticla dubla la focarele de semineu - cand ai nevoie de aceasta solutie?

 

Sticla dubla îmbunătățește capacitățile de izolare ale ușilor de semineu și scade cantitatea de energie radiată prin uși în camera de zi. Într-o încăpere cu necesități energetice mai mici, geamul dublu previne supraîncălzirea spatiului de locuit. Datorită sticlei duble, temperatura de ardere creste si in focar, astfel vom avea o ardere mai performanta a combustibilului lemnos, dar si emisii nocive mult mai mici in atmosfera. Vezi diagrama de mai jos.

 

Sticla dubla la focarele de semineu - cand ai nevoie de aceasta solutie?

 

Cand te ajuta sticla dubla?

Ai o casa fara izolatie termica, cu consum mare de energie? Sau o casa de vacanta folosita ocazional, pe care doresti sa o incalzesti cat mai rapid cand ajungi sus la munte? Atunci sticla dubla in mod sigur nu te va ajuta. In acest caz va trebuie sa iti gasesti o sursa de incalzire care poate produce o cantitate mare de energie termic intr-un timp relativ scurt. De exemplu un semineu cu convectie ar fi modul de incalzire optim pentru un asemenea spatiu. Iar la un semineu cu convectie simplu nu te ajuta sticla dubla, pentru ca nu permite predarea caldurii prin usa cu sticla, decat la un nivel foarte limitat.

Dar daca vorbim despre o locuinta unifamiliala permanenta, construita din caramida, deja nu dorim o incalzire foarte rapida, scopul nostru este un climat termic confortabil, cu temperatura constanta. Daca dorim sa o incalzim cu un semineu, atunci avem la dispozitie mai multe optiuni pentru a creste performanta incalzirii cu lemne.

hoxter focar semineu

 

In primul rand putem opta pentru un sistem convectiv ca cea din imaginea alaturata. Aici gazele de ardere coboara printr-un canal descendent, dupa care urca intr-un canal ascendent. La final pleaca catre cosul de fum.

 

In functie de puterea focarului, aceste canale pot fi mai scurte sau mai lungi, in fisa tehnica a focarului producatorul ne da lungimea maxima a canalului de fum, pe care avem voie sa o realizam. Evident, la o astfel de incalzire sticla dubla la focar este necesara, pentru ca ne faciliteaza o temperatura mai ridicata a gazelor de ardere la iesirea din focarul de semineu.

 

Acest sistem de acumulare a caldurii dupa finalizarea semineului nu va ramane la vedere. In jurul ei se va monta un perete realizat din materiale care la randul lor absorb caldura cu care intra in contact. Aceste materiale pot fi: caramida, placi de teracota, placi de samota, placi din beton refractar etc. Iar in ceea ce priveste aspectul lor, finisajul poate fi unul tencuit, colorat, lucios (teracota).

 

Sticla dubla la focarele de semineu - cand ai nevoie de aceasta solutie?

 

O alta solutie de acumulare ar fi cel prezentat in imaginea alaturata, cu inele de acumulare suprapuse. Cu cinci astfel de inele ai o masa de acumulare caldura de 156 kg. Cu 8 inele, cum este si in poza alaturata ai cca. 250 kg de masa de acumulare. Pentru a nu raci prea mult fumul (si astfel sa avem problema ca fumul nu mai urca pe cos) merita sa investesti in modelul de focar cu sticla dubla, pentru ca iti va garanta temperatura mai mare pe evacuare. Iar aceasta caldura o poti valorifica in canalele ascendente din aceste inele.

Ca sa intelegi mai bine principiul de functionare, alaturez si o poza despre sectiunea acestor inele de acumulare:

Sticla dubla la focarele de semineu - cand ai nevoie de aceasta solutie?

Sticla dubla este disponibila pentru majoritatea modelelor de focar de la Hoxter, dar le gasiti si pe unele focare Kratki. Este o optiune care merita luata in considerare cand vreti sa realizati un sistem de incalzire performant, la care fumul nu iese din focar direct in cosul de fum, ci este introdus intr-un sistem de canale de acumulare , pentru a valorifica energia termica din gazele de evacuare.