Blog  /   Reteta pentru paine de casa
27 februarie 2023

Reteta pentru paine de casa

Va prezint cea mai simpla reteta de paine cu drojdie. Este reteta optima, daca e prima data cand vreti sa faceti paine de casa pentru că este simplu și succesul este aproape garantat. Mai târziu, ar trebui să încercați si o reteta de paine cu dospit, cand deja ati capatat un pic de experienta. Un lucru este sigur: pâinea adevărată, cu dospit, făcută acasa, coaptă pe  piatră ceramica de copt este fara egal!

piatra copt pizza, pentru coacere pizza in cuptorul de bucatarie pe gaz sau electric

Ingrediente (pentru o paine de aproximativ 1 kg):

  • 650 g faina de grau (550, faina pentru paine)
  • aprox. 4 dl apă călduță
  • 25 g drojdie
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • o mână de mălai sau gris de grâu

  piatra copt pizza, pentru coacere pizza in cuptorul de bucatarie pe gaz sau electric

Se amestecă zahărul, uleiul de măsline și drojdia mărunțită în apa călduță. Lasă-l să se activeze câteva minute.

Cerneți făina și sarea într-un castron mai mare. Formați o adancitura în mijloc, turnați în ea drojdia activata. Se amestecă lejer. Se toarnă pe blatul din bucătărie, sau blat de lucru, se frământă cu mâna cca. 10 minute până se omogenizează perfect. Începeți cu un aluat mai umed, apoi adăugând făină în timp ce frământați, reglați aluatul astfel încât să aibă o suprafață ușor umedă, dar să nu fie deloc lipicioasă. Aluatul este perfect daca nu se lipeste de blat sau de mâini. Punem aluatul intr-un castron, il acoperim si il lasam sa creasca cel putin o ora intr-un loc caldut.

Cand aluatul si-a dublat volumul, se toarna pe o suprafata de lucru pe care ati dat deja un pic de faina. În timp ce începeți să preîncălziți cuptorul și piatra de copt așa cum este descris mai sus, frământați aluatul timp de câteva minute până când se elimina aerul din el. Dati cu faina peste aluta, dupa care puneti-l într-un prosop de bucătărie (dat cu faina) pus in interiorul unul bol  pentru cel puțin un sfert de oră.

Când cuptorul și piatra de copt din el s-au încălzit la o temperatură de 250 °C conform descrierii, puneti pâinea pe spatula sau paleta presărată cu gris și apoi glisați-o pe piatra de copt fierbinte din cuptor. Lăsați cuptorul la 250 °C timp de 10 minute, apoi setați temperatura la 200 °C.

Imediat ce painea este gata (aprox. 40-60 de minute in total), o scoatem cu paleta pentru pizza si o asezam pe un gratar cu aerisire de jos pentru a se raci inainte de a o taia. Va dorim pofta buna!