Blog  /   Captuseala din interiorul focarelor de semineu
10 iulie 2023

Captuseala din interiorul focarelor de semineu

La construirea unui semineu modern, cumparatorul intampina multe dificultati in alegerea componentelor calitative,  care asigura o functionare fara probleme si confort termic pentru membrii familiei. Una dintre cele mai importante decizii in acest scop este alegerea focarului de semineu. Pe piata exista o multitudine de posibilitati, cand vrem sa cumparam un focar de semineu. Avem modele din fonta, din otel, cu sticla standard sau pe mai multe laturi, sticla dubla, sticla simpla, ieftine sau scumpe. Unele din aceste decizii influenteaza aspectul final al semineului, cum va arata el, gata finisat. Celelalte decizii insa raspund de functionalitate, de aceea trebuie sa avem mare grija, pentru care varianta vom opta.

 

 

Focarele din fonta reprezinta o gama mai accesibila din punct de vedere al pretului, dar au un randament mai scazut fata de focarele din otel si prevazute cu captuseala in interior. Focarele din otel se fabrica din otel refractar cu o grosime intre 4-6 mm si sunt solutia cea mai eficienta din punct de vedere al randamentului dintre focarele de semineu. Pentru protectia partilor metalice, dar si pentru a imbunatati calitatea arderii, aceste focare se prevad cu captuseala, care inconjoara camera de ardere, adica vatra pe care arde focul.

 

  1. Din ce se fabrica aceasta captuseala?

De regula gasim doua materiale care se folosesc la fabricarea acestor placi, destinate protejarii incintei focarului: samota sau betonul refractar. Dar daca ne uitam atent la captuselile de la diferiti producatori, vom observa diferente de culoare, densitate, pentru ca fiecare producator isi dezvolta propria reteta pentru elementele sale. Sau sunt si producatori de focare, care apeleaza la alti producatori, specializati pe productia de piese de samota sau din materiale refractare.

Samota este o argila cu proprietati refractare – rezistent la temperaturi inalte – de obicei arsa de doua ori. In compozitia sa se regaseste oxidul de aluminiu in diferite proportii, in functie de tipul samotei.

La prima ardere argila se intareste, isi pierde apa din constitutie, se transforma din punct de vedere chimic. Aceasta samota supusa la temperaturi inalte, isi va mentine volumul, dimensiunile, fara a se dilata sau contracta. Acest produs va fi macinat si amestecat cu argila dupa care extrudat sau turnat pentru a obtine un produs finit, care dupa a doua ardere este potrivit pentru a fi folosit la constructia unor sobe, cuptoare sau alte intrebuintari gospodaresti si industriale.

 

 

Pentru interiorul focarelor se realizeaza niste piese lungi si inguste, cu o grosime de aproximativ 30 – 40 mm. Aceste piese se aseaza in pozitie verticala, fiind imbinate nut si feder, se pot scoate din interiorul focarului respectand ordinea in care s-au montat piesele.

Piesele din beton refractar se formeaza la fel, doar ca materia prima folosita este ciment refractar si praf de samota. Dupa intarire si uscare piesele realizate sunt arse la o temperatura peste 1000 grade Celsius pentru asigurarea stabilitatii mecanice a pieselor realizate.

 

2. Captuseala alba sau neagra?

Indiferent de care producator de focare de semineu vorbim, toti fac eforturi, pentru a obtine o masa de turnare sau presare cat mai uniforma. De asemenea aceste piese realizate din samota sau beton refractar sunt arse la o temperatura peste 1000 grade Celsius, pentru a garanta 0% umiditate reziduala, care poate duce la deteriorarea captuselii in timpul arderii.

Pe piata gasim blocuri sau placi din samota, care pot avea diferite striatii sau decoruri pe ele, culoarea lor poate varia de la galben deschis pana la rosu, in functie de mineralele din care se fabrica. In ultimii ani producatorii au inceput sa fabrice si captuseala de samota de culoare neagra, care nu sunt pur si simplu piese vopsite, ci masa de turnare are culoare neagra, astfel daca se sparge o bucata din piesa, nu se intampla nimic, pentru ca si materialul interior este negru, defectele nu se observa.

Aceste piese de samota negre sunt considerate foarte elegante, dar au si un alt avantaj: depunerile realizate in timpul arderii nu se vad pe ea. Singurul inconvenient la aceasta optiune este pretul mai piperat al acestor elemente.

O alta optiune la mai multi producatori de focare este betonul refractar, culoarea poate fi de la gri pana la alb, uneori negru.

 

3. Ce se intampla daca se sparge o piesa de samota sau beton refractar din focarul meu?

Cea mai sigura solutie este daca apelati la comerciantul de la care ati comandat focarul de semineu. De obicei ei pot sa comanda piesa lipsa de la acelasi producator, in acest caz puteti schimba rapid si usor piesa care s-a spart. Daca comerciantul nu va poate servi, puteti gasi un alt furnizor al aceleiasi marci, pentru a comanda piesa. Daca nu stiti cine este producatorul focarului sau producatorul nu mai exista, puteti schimba piesa sparta cu o placa de samota, de dimensiune cat mai apropiata. Din pacate in aceste cazuri piesa de samota nu se poate monta nut si feder, uscat, trebuie sa folositi si un adeziv termorezistent pentru a fixa placa de samota la locul ei. Astfel de placi din samota puteti gasi AICI.