Blog  /   Samota – Un material cu traditie, dar indispensabil la sobele performante moderne
9 septembrie 2021

Samota – Un material cu traditie, dar indispensabil la sobele performante moderne

Caldura este unul din aspectele esentiale la care ne gandim, cand aspiram sa avem propria noastra casa. Omul intotdeauna si-a organizat viata in preajma focului, de aceea vrem sa ne bucuram de ea si in viata de zi cu zi, pentru a simti acea senzatie de conexiune intima cu natura. Poziționat in mijlocul livingului, o soba sau semineu realizat cu maiestrie asigura atmosfera calda si primitoare a locuintei.

Dar pentru realizarea sobei sau semineului nostru, se pot folosi diverse materiale naturale, unele mai potrivite, altele mai putin potrivite pentru acest scop. Din pacate in industria sobelor si semineelor circula multe informatii neintemeiate, astfel noi care ne dorim o soba sau semineu cu greu putem alege materialele adecvate, potrivite pentru aceste lucrari. In articolul de mai jos vom vorbi despre samota. Vei afla ce este samota, cate intrebuintari poate sa aiba, ce produse de samota poti folosi pentru construirea sobei sau semineului, dar si cum sa le folosesti.

Ce este samota?

Samota este o argila cu proprietati refractare – rezistent la temperaturi inalte – de obicei arsa de doua ori. In compozitia sa se regaseste oxidul de aluminiu in diferite proportii, in functie de tipul samotei.

La prima ardere argila se intareste, isi pierde apa din constitutie, se transforma din punct de vedere chimic. Aceasta samota supusa la temperaturi inalte, isi va mentine volumul, dimensiunile, fara a se dilata sau contracta. Acest produs va fi macinat si amestecat cu argila dupa care extrudat sau turnat pentru a obtine un produs finit, potrivit pentru a fi folosit la constructia unor sobe, cuptoare sau alte intrebuintari gospodaresti si industriale. Acest produs finit are urmatoarele caracteristici:

★ rezista la temperaturi inalte
★ poate fi expus si la socuri termice, adica schimbari bruste de temperatura
★ in functie de densitatea ei, poate fi un bun izolator sau un bun acumulator de caldura.

 

placa samota

Ce tipuri de samota cunoastem?

In functie de compusii minerali a argilei din care s-a realizat samota va avea densitati diferite, astfel putem diferentia trei tipuri de samota:

  1. Samota industriala cu densitate mica – aceste produse au porozitatea foarte mare, si densitate mica, aproximativ 600 kg/m3 (samota termoizolatoare). Aceasta samota este un material izolator foarte bun, care in acelasi timp rezista la temperaturi in jur de 1350 grade Celsius. Se produc mai ales caramizi de samota din acest material, ca si izolatie exterioara a cuptoarelor de ardere electrice sau pe gaz. Sunt foarte rezistente la socurile termice, dar nu inmagazineaza caldura, se racesc relativ repede dupa terminarea ciclului de ardere.
  2. Samota cu densitate medie, in jur de 2000 kg/m3, cu porozitate in jurul a 30% sunt produse excelente pentru a fi folosite la constructia sobelor si semineelor. Aceste produse de samota se pot taia, prelucra usor, dar in acelasi timp acumuleaza caldura in mod optim. Pentru ca au porozitatea mare, sunt rezistente la socurile termice, astfel au o durata de viata mare si performante ridicate in sobe si seminee. Rezista mai mult timp la dilatarea si contractarea din interiorul sobei, dar si la mediul acidulat din canalele sobei fata de caramida plina din argila.
  3. Samota cu densitate mare, peste 2500 kg/m3 si porozitate mica, sub 15% – sunt produse ideale in cuptoarele industriale cu ardere continua, ca si cuptoare tip tunel. Aceste caramizi acumuleaza caldura, dar sunt sensibile la socurile termice, se pot sparge usor daca crestem brusc temperatura. De aceea aceste cuptoare foarte rar se opresc. 

 

soba realizat cu placi samota
sursa: www.schamotte-radeburg.de

 

Samota profesionala pentru sobe si seminee?

Dar hai sa vorbim un pic mai mult despre produsele din samota pe care o folosim la sobele si semineele din livingul nostru.

Aceasta samota este disponibila in diverse marimi si grosimi. Placile mai subtiri , de exemplu 2 – 3 cm pot fi foarte fragile, mare atentie cum le manevrezi, pentru ca se pot sparge usor. Pentru ca samota se fabrica in mai multe dimensiuni, putem alege dimensiunea potrivita pentru modul de intrebuintare pe care o dorim. Putem folosi grosimi de peste 50 mm in interiorului camerei de ardere, unde temperatura poate urca chiar si pana la 900 grade Celsius.

VEZI PLĂCILE DISPONIBILE ÎN MAGAZINUL NOSTRU

Grosimile de 3 – 4 cm pot fi folosite cu succes la realizarea peretilor exteriori a semineelor sau a sobelor, sau pentru canalele interioare a sobelor. De exemplu daca iti construiesti un semineu si vrei ca peretii exteriori ai ei sa acumuleze caldura produsa de focar, atunci poti realiza imbracamintea exterioara din placi de samota de 3 sau 4 cm grosime. Astfel, dupa stingerea focului semineul va continua sa incalzeasca caminul tau inca 4 – 8 ore. Si cat de placut este cand dimineata atingi semineul si simti cum iti incalzeste spatele.

Gasim si placi de samota cu grosime de 1,5 – 2 cm, care sunt deja foarte fragile, si se realizeaza pentru captusirea placilor de teracota sau a canalelor convective ale sobei. Ele protejeaza placile de teracota de temperaturile prea inalte din interiorul sobei si sporesc puterea de acumulare a caldurii.

Avantajele folosirii placilor si caramizilor din samota dedicate pentru constructia sobelor:

● iesi mai ieftin cu mana de lucru, pentru ca se prelucreaza mai usor

● termini mai repede soba, folosind dimensiunile potrivite la locul potrivit

● soba ta va avea o durata de viata dublata

● vei incalzi mai ieftin cu consum de lemne mai mic, din cauza randamentului crescut al sobei

● functionare mai ecologica, cu emisii minime din cauza randamentului optimizat

 

Cum le folosim?

La montajul sobei sau semineului poti folosi un mortar preparat din argila, plus agregat (care poate fi praf de samota sau nisip), sau putem apela la un adeziv sau mortar gata preparat, la care trebuie sa adaugi doar apa si o si poti folosi. De exemplu noi folosim la montajul acestor placi de samota adezivii Haftmörtel sau Stovefix Ofenbaukleber, marca Agus Ofentechnik din Germania, disponibile in saci de 20 kg. Daca dorim o suprafata tencuita, solutia ideala este tencuiala termorezistenta Austroflamm Weissputz, sau varianta ei mai fina Edelputz. Ambele dupa uscare vor fi albe, nici nu trebuie sa le varuiesti. Cu aceste produse se pot realiza forme si finisaje creative, adaptate la interiorul casei, ca semineul sa se adapteze perfect in mediul locuibil.

VEZI ADEZIVII DISPONIBILI ÎN MAGAZINUL NOSTRU